fredag 31 oktober 2008

Funderingar kring ledarskap

När jag jobbar möter jag, och samtalar ofta, med nyblivna ledare. Ofta möts jag av en form av förvåning och uppgivenhet.

När man själv jobbar som medarbetare, under någon ledare, tänker man "va skönt att vara chef, de har det så lugnt och han/hon behöver inte jobba och slita som jag". Detta kan vara en motivator, att inta göra så mycket, (samt högre lön) när man själv väljer att jobba som ledare.

Sen upptäcker man att det ingår en hel del utmaningar. Alla gör inte som de blir tillsagda, man måste vara otrevlig och tjata, kontrollera. Man måste få någon att arbeta som har en personlig kris. Man måste ta ansvar för att uppgifterna blir gjorda (utan att göra dem själv). Man är ansvarig för att leverantörer får betalt och att jobben kommer in. Man har ett stort ansvar för att alla förstår sin uppgift. Man måste säga upp folk. Man måste titta förbi individen och se helheten…

Allt detta kan vara mentalt ansträngande och ofta händer det att personer hoppar av ledarjobbet med refrängen " det är helt enkelt inte värt det". Dessutom får man inget gjort. Man måste köpa tårta till Stinas födelsedag (gud förbarme om man glömmer), man måste lyssna på allas funderingar kring hur dåligt andra jobbar. Man måste lägga otroligt mycket kraft och tid på att får medarbetare till att fungera ihop. När dagen är slut, sitter ofta ledaren kvar, och gör det den "egentligen" ska göra.

(Not: i min menings ska inte en ledare göra något operativt, eftersom det inte finns utrymmer för det, utan mest sköta den psykosociala miljön. Givetvis är detta beroende på företagets storlek. Detta brukar oftast benämnas som " en bra chef jobbar inte".)

Det är kul att ha ansvar men det är också betungande att ha ansvar. I vår kultur är det ibland också lite "fult" att ha en ledande position. Man får en hel hoper av "skit" för mycket. Drivkraften för ett ledarskap bör vara att man kan får en grupp att nå ett gemensamt mål och att man har förmåga att plocka fram individers kompetens.

Denna dialog har jag nästan alltid med "nya" ledare och det innebär att jag har massor av jobb att göra. För en bra ledare levererar bra resultat (punkt).

måndag 27 oktober 2008

Mötesplats Göran 2008

Är på gång och jag har fått den stora äran, att vara med och projektleda genomföranden, så här i slutminuterna. I år kommer allt att äga rum på Arenan den 18 november. Schemat är späckat på intressanta föreläsningar, mässor, modevisning och mycket, mycket mer. Idag blev det offentligt vem som är nominerade till "Göran priset" läs vem och vad och varför.

"Varför finns det så få ledande kvinnor i ledande positioner inom näringslivet? Och vad beror det på? För femte året i rad delar vi ut Göranpriset till en kvinna som har nått framgång med bibehållen balans i livet. Framgång definieras inte nödvändigtvis av hur långt upp man har nått i karriären, utan även av hur man har lyckats i att kunna "få ihop" livet på ett harmoniskt och meningsfullt sätt, för sig själv och för andra.

Prissumman är 51 600:- som enligt SCB var den genomsnittliga årliga löneskillnaden
mellan en man och en kvinna år 2006. Göranpriset är ett av de få priser där målet är att minska prissumman varje år, vilket glädjande nog har hänt för första gången.
Årets Göranpris sponsras av E.ON.

Nomineringen har skett via Nätverket Görans hemsida av såväl medlemmar som allmänheten och följande tre kvinnor har valts ut till finalister:

Hélène Biström
Hélène är vice chef för Vattenfall Norden. Hennes uttalande "Jag tror att om man vågar vara sig själv blir man väldigt stark när man driver sina frågor" belyser hennes tydliga ledarstil och hennes syn på att mångfaldsdebatten är en överlevnadsfråga för företagen är både inspirerande och utmanande!

Veronica Hedenmark
Veronica är företagsledare och föredragshållare. 1997 grundade hon VH assistans. Företaget utför rekrytering, utbildning, resor, handledning och friskvård för målgrupperna barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder. Veronica har själv ett funktionshinder och detta medförde att hon hade svårt att finna ett jobb efter avslutad utbildning. Som den entreprenör och idéspruta hon är tog hon saken i egna händer och skapade sin egen framtid på sina egna villkor, och vill nu inspirera andra, till samma sak!

Catharina Segerbank
Catharina är doktor i teologi, präst, författare och föredragshållare. I sitt yrke som präst i svenska kyrkan i Limhamns församling ser hon livet från många perspektiv och denna livskunskap delar hon med sig på ett varmt, närvarade och otroligt inspirerande sätt till sina medmänniskor. Hennes livsglädje smittar!

Prisutdelningen kommer att ske vid Mötesplats Göran den 18 november.
Tid: 18 november kl 17.00
Plats: Malmö Arena, Arenagatan 15, Malmö
Läs mer: www.natverketgoran.com/motesplatsgoran2008"

torsdag 23 oktober 2008

Intressant aspekt av drivkrafter

Du har flera egna miljonbolag, är en av Sveriges största travhästuppfödare och du har en privat beskattad förmögenhet på drygt 9 miljoner kronor. Hur viktigt är pengar på dig?
"Inte viktigt alls. Pengar är bara ett medel. Det är bara idioter som har pengar som drivkraft."

Alexander Bard

di.se 23 oktober 08

Mot mobbing

I min dotters klass har det varit en hel del strul med vissa elever. Detta hat gjort att man vidtagit åtgärder för att visa att ett visst beteende inte är ok. Man väljer att tillfälligt flytta de elever som ställer till det. Antimobbingteamet på skolan är inkopplat. Alla elever kommer under två veckor jobba med mobbing och hur man förstärker de positiva sidorna och beteende som finns i klassen.

Detta är ett bra exempel på hur man kan vända en negativ trend och skiljer sig inte mycket åt hur man kan jobba med arbetslag. Det måste till för att förändra det som blivit fel och måste förbättras. Första steget i detta är att man inser (i detta fall skolan och läraren) att det inte funkar och något måste förändras.

Stor lycka till, klass 5M! Det känns bra att vara förälder i vår stadsdel.

söndag 19 oktober 2008

Små entreprenörer

En helt vanlig söndag i familjen Karlsson, kommer Gustav på att han vill utöka sin likviditet, han vill köpa en ny Pokemonpärm. Han kommer på den briljanta idén att sälja sin böcker (för ednast 10kr, se lapp). Han bestämmer sig för att avlöna sin bror med 5kr för att få stöd och hjälp.

Efter insamling av litteratur och pall samt växelkassa, tvekar Gustav vid dörren. Han tittar på mig och säger - Jag vågar inte gå ut och sälja mina böcker, jag är rädd för att "de stora pojkarn" ska skratta åt mig.

Jag säger till Gustav att han måste övervinna sin rädsla för att genomföra sina ideér och tjäna sina pengar. Han tar mod till sig. Nu är han 85kr rikare (efter löneutbetalninge) och lite stoltare för att han övervunnit sin rädsla. Det var faktiskt ingen som skrattade.

Men jag kunde inte låta bli att fundera på mina egna affärsidéer som jag ibland tvekar kring just för att jag är rädd för att "de stora pojkarna" ska skratta åt mig.

Mina barn lär mig massor och vägleder mig ofta och det aä kompetensutveckling på "hög" nivå.


tisdag 14 oktober 2008

LAS på gott och ont

När företag behöver varsla, för att orderingången inte är tillräcklig, måste man vid senar nyanställning återanställa de som varslats. Detta är oftast en stor fördel eftersom de som kommer in redan kan sina arbetsuppgifter och snabbt kan komma tillbaka till sitt arbete.

Men ibland ser man en möjlighet att avbryta ett icke fungerande kontrakt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Anledningen till att det kan vara att arbetstagaren inte ser till organisationens intresse, utan sitt eget. Eller att man inte riktigt förstår sin arbetsuppgift och därför gör fel saker.

Som arbetsgivare har man ett ansvar att få tillstånd förståelsen och motivationen för en medarbetare. Man har helt enkelt inget val även om uppgiften verkar omöjlig. I detta fall kan, jag som utomstående, fort hjälpa båda parter. Oftast är det snabbt gjort. Att få en medarbetare på banan eller att få en arbetsgivare att förstå att arbetsuppgiften är för diffus och oklar.

För vem vill annat än att det ska funka?

onsdag 8 oktober 2008

Ibland blir det tungt

Jag känner att jag jobbar med saker som är otydliga och lite "före sin tid". Jag får ofta "förklara" vad jag gör och varför, det är inte självklart, för många. Eftersom jag älska det jag gör kan jag prata hur länga som helst, om mitt uppdrag, men man ser att den som står mitt emot tappar tråden efter två meningar.

Hur ska man då berätta att man jobbar med människor som finns i grupper och som ska trivas bättre och därmed prestera bättre?

Hur beskriver man att man jobbar med människor och tillsammans med dem försöker hitta deras styrkor och deras kompetens så att det används på bästa sätt?

Hur beskriver man att ett bra resultat är ett bra kvitto på att det man gör/driver/producerar är rätt och att man ibland behöver revidera detta på att kontroversiellt sätt?

Hur beskriver man att kaos och oordning, i en grupp, är något man själv skapat, och ganska snabbt kan ändra på, med lite hjälp?

Vi har ett bra företagsklimat i Sverige och vi går in i nya företagsutmaningar och en av dessa är att känna sitt företag och sin omvärld för att vara rustad, strategiskt. Man måsta köra lite finlir och finslipa sin kompetens. Allt detta hjälper jag till med.


 

Jag beskriver allt ovan som kompetensstrateg = jobbar med företags kompetens, strategiskt.

måndag 6 oktober 2008

Månadens utställare på Tobaksbolaget!

Du köper omtanke!
Tina Omfors Stark driver företaget TAJALA. Tina har en vision med sin formgivning vill hon påverka. Våra medvetna val har stor betydelse för framtiden. Hennes strävan är att förmedla budskap som bidrar till att göra vår värld bättre. Vi lever i förändringens tid. Det invanda måste lämna plats för nya tankegångar.

Inspiration till Tinas mönster hämtar hon i naturen och i meditation. Alla mönster bär ett budskap, i texter, symboler och färger.

Tina vill att produkterna ska skänka inre frid, glädje, lust, harmoni, kärlek, vacker miljö och roliga inslag i vardagen. Att skratta, njuta och älska är viktiga ingredienser i livet.

Vi lever här och nu. Låt varje dag fyllas av inspiration och positiva upplevelser. Du är vad du väljer att vara.

http://www.tajala.se/, tina@tajala.se, 070-2816168

Nyhamn


På morgonrundan. Sååå... ljuvligt:)

En helg i köpenhamn


Är precis vad man behöver när hösten smyger sig på. Här tivolis huvudentré färdig pyntad för halloween. Nu är man laddad och redo för en ny vecka.

torsdag 2 oktober 2008

Kompetensstrateg med inriktning missbruk

När man i ett företag råkar ut för missbruk, bland medarbetarna eller kollegerna, är man ofta villrådig. Vad kan man göra? Vad ska man göra? Hur "illa" är det?

Lotta kan gå in och konsultera någon timme (eller två) för att råda hur man kommer vidare. Konsultationen kan vara till den som missbrukar eller för de som ska sköta rehabiliteringen. Missbruk, i alla möjliga former, är en vanlig orsak till dålig arbetsmiljö för alla inblandade.

Detta kan du förändra med vår hjälp!

onsdag 1 oktober 2008

Ny ”folksjukdom”

Har du hört talas om den?

"Bloggfobi"

Det är när man sitter på en offentlig plats och pratar. Plötsligen sänker man rösten, börjar tala tyst. Man kommer på att någon kan lyssna. Vem vet, kanske blir man citerad, i någons bloggJ