fredag 8 juni 2007

Fundering kring organisationer

Varför fungerar vissa arbetsgrupper friktionsfritt, och andra inte alls? Titta på en vårdavdelning, restaurang eller en byggfirma. Vissa arbetsgrupper kan hantera olika problem och vara flexibla, medans andra grupper blir oroliga över mista förändring.

En förklaring, och en förenklad sådan, är fokus. Arbetsgruppen har fel fokus. Syftet eller målet med arbetet är diffust, otydligt och outtalat.

Det är kanske inte självklart att sätta kunden eller patienten i första hand. Kanske är priset för att göra fel, i en grupp, stort så fokus ligger på hur man kan klara sig undan obehagligheter eller straff, från ledningen eller kollegor.

Att arbeta i en väl fungerande grupp med ”högt i tak” är inget som är gratis. Utan det kostar i både tid, mod och tålamod. Framför allt kräver det en ledning som har full tillit till sina medarbetaren, och har förmågan att släppa kontrollen till den anställda kompetensen.

Paradox:
När ett barn ska börja gå, behöver barnet stöd och uppmuntran. Om barnet får veta att den vinglar lite eller trillar för ofta eller rent av går för krokigt, kommer den snart att tröttna. Att förstärka det som är bra i stället för att påpeka det som inte är bra, kräver mycket av ett ledarskap.

Tur är att barnet försöker om och om igen vilket ger både föräldrar och ledare konstant nya chanser.

Inga kommentarer: