torsdag 18 september 2008

Det är inne med ”flum”?

Oftast när jag är ute och träffar potentiella kunder får de uppfattningen om att jag jobbar med "flummiga" saker och att detta är överkurs eller överflöd. Känslan av att den "goda" arbetsplatsen skapas av att alla jobbar lite som de vill och när de vill. Min erfarenhet säger att en sådan arbetsplast inte är speciellt trivsam eller effektiv. Tvärtom. En arbetsplats som har tydliga mål, och uppnår dem tillsammans har, en högre trivsamhetsfaktor. Den där känslan av att alla "kavlar upp ärmarna" för att tillsammans producera något, är den absolut mest euforiska känslan. När det är på motsatt håll mår arbetsplatsen oftast väldigt dåligt.

Kruxet är egentligen inte kunskapen om detta utan hur man får till "kavla upp ärmarna" - flödet. Det är individuellt för varje organisation beroende på var den befinner sig. Ibland behövs bara en timmes diskussion för att lösa eventuella knutar. Det är inte så komplicerat utan faktiskt ganska enkelt och en ganska rak resultatsdiskussion. Inget flum.

Det är faktiskt så att man mår bra av att fylla en uppgift och fylla en viktig plats i en grupp. Producerar gruppen inget av värde eller inte får något gjort så blir det inte bra.


 

Inga kommentarer: