torsdag 31 maj 2007

Kulturchef

Var och lyssnade på ett mycket intressant föredrag om dagens arbete ur ett värderingsperspektiv. Föreläsarna var House Of Competence, och de hade en enkel och överskådlig beskrivning över hur man kan arbete med företagets kompetens.

De menar att vi gått från bondesamhället till industrisamhället till informationssamhället och är nu inne i värderingssamhället. Många saker kretsar kring värderingar. Man ska ha fadderbarn, äta rättvisemärkt och tänka på växthuseffekten osv. Företagen sattsar på Corporate Responsibility eller Social Corporate Responsibility. Ett långsiktigt framåtvisionärt synsätt. ”Quick fixens” era är över.

De företag som lägger tid och kraft på ett gemensamt värderingssynsätt, kommer förmodligen hålla längre och därmed tjäna mer. Det funkar dåligt idag när man ser olika på saker i en organisation och inte är samstämmiga. Jag har till exempel jobbat för ett företag där min chef uttalat sa att vi skulle mobba och frysa ut en medarbetar, så att personen slutar. Hmmm… vad gör man?

Samsyn i värderingsarbetet är kanske inget som görs på en workshop men roliga övningar. Det behövs någon mer, någon som kan kolla processen och upprätthålla, eller stötta medarbetaren när frågor om hur företaget ser på saker i vissa frågor.

Det visar sig att både Volvo och IKEA ha något som kallas för ”kulturchef”. Någon som verkar aktivt i organisationen för att främja den goda företagskulturen, som är företagets värderingar i handling.

För mindre företag är detta kanske inte möjligt, men då kan man hyra in per timme och vid vissa tillfällen, nyfiken på mer? Kontakta mig.

Inga kommentarer: