tisdag 27 februari 2007

En liknelse?

Kompetensutveckling = hårspray?

Det går en reklam på TV, som handlar om Wellflex, ett hårspray som är så effektivt att du kan pröva oändligt många hattar utan att håret blir ”platt”.

För att synliggöra hur det funkar har man ritat in, liksom cirklar mellan hårstråna för att visa på hur håret ”flexar”. Kompetensutveckling kan vara att just synliggöra ”cirklarna” mellan olika hårstrån/personer.

Ett företag kan inneha hur mycket formell kunskap som helst, men funkar inte cirklarna, eller mellanrummet, används inte kompetensen. Det kan vara svårt att själv ser mellanrummet och därför kan det behövas någon som med nya friska ögon tittar på cirklarna för att se att det funkar som det ska. Helt enkelt för att hålla spänsten så att organisationen inte blir ”platt”.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej.
Kul att du ser kompetens som cirklar.
För några veckor sedan höll jag en utbildning för 34 st återförsäljare och där använde jag just cirklar för att illustrera vad kompetens är.
De tre cirklarna jag visade är kunskap, förmåga och vilja.
Om man lägger cirklarna halvvägs över varandra så illustrerar det "gemensamma" området i centrum graden av kompetens. Detta ger att ju mer "gemensamt" område ju större kompetens.

När jag började läsa AVK så fick vi en bok som hette "det svårfångade kompetensbegreppet". De tre cirklarna gör att begreppet kompetens blir lättfångat.