tisdag 9 oktober 2007

Vad händer om man inte tar fatt i värderingsfrågorna?

Livet i organisationen, och därmed både organisationens resultat och människors välbefinnande, präglas av de värderingar som finns där. Men om värderingsfrågorna inte synliggörs och medvetandegörs, vad händer då? Jo, att den gemensamma värdegrunden tunnas ut. Att var och en har fullt upp med sitt. Att medarbetarnas ansträngningar inte kuggar i varandra och att synergieffekten uteblir. Nya beslut fattas hela tiden, men någon tid att reflektera över och samtala om organisationens grundläggande värderingar står just inte till buds. Sägs det.

Men kanske är det just på grund av den ökande ombytligheten och förändringen som ett seriöst arbete med värderingarna snarare är en investering. En investering för att utveckla mogna team, prestigefria och excellenta företag och organisationer. För att minska underprestationer, hög personalomsättning och låg attraktionskraft bland ny och kompetent personal. För att öka existentiell, social, fysisk och psykiskt välbefinnande hos de många människor som finns i organisationen.

Detta är dock något som, menar vi, mer än någon annat förutsätter att ledare och medarbetare ges chansen att öva sig i konsten att föra utvecklande samtal i väsentliga frågor.

Claes Trollestad

Inga kommentarer: